бистарӣ

бистарӣ
[بستري]
1. мансуб ба бистар
2. бабистарафтода, барҷомонда; азпомонда; бистарӣ шудан дар бистар хобидан (ба сабаби беморие)

Толковый словарь таджикского языка (в 2 томах). — Душанбе, НИИ языка и литературы им. Рудаки. . 2008.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Смотреть что такое "бистарӣ" в других словарях:

  • бистар — [بستر] рахти хоб, ҷои хоб, ҷогаҳ; кӯрпача ◊ бистари ноз ҷои роҳат ва фароғат; бистари касеро хушк кардан касеро ба қатл расонидан; дар бистари ноз парвариш ёфтан эркаву нозпарвар калон шудан …   Фарҳанги тафсирии забони тоҷикӣ

  • Bistar — Бистар, Бистър Administration Pays …   Wikipédia en Français

  • рӯиҷой — [روي جاي] бистар; касалии рӯиҷо бемори бистарӣ …   Фарҳанги тафсирии забони тоҷикӣ

  • аврора музис амика — (лат aurora musis amica) зората е пријателка на музите, т е рано наутро човек е најбистар за уметничко творење, 2. исток …   Macedonian dictionary

  • астрален — (лат. astralis) 1. што се однесува на ѕвездите што потекнува од ѕвездите ѕвезден 2. окулт, бестелесен, етеричен 3. што е како ѕвезда бистар, сјаен 4. возвишен, надземски …   Macedonian dictionary

  • дипломат — (грч. diploma) 1. висок чиновник во надворешнополитичка служба на некоја држава 2. фиг. бистар, препреден, вешт човек …   Macedonian dictionary

  • дијафан — (грч. diaphaino) 1. провиден, проѕирен 2. бистар, сјаен 3. јасен, очигледен …   Macedonian dictionary

  • интелигентен — (лат. intelligens) 1. способен за правилно сфаќање и разбирање на работите и појавите во животот, разумен, остроумен, паметен, бистар кој лесно сфаќа и расудува 2. образован, културен …   Macedonian dictionary

  • кристален — (грч. krystallos) 1. што има својство на кристал 2. што е со облик на кристали 3. направен од кристал 4. фиг. совршено бистар, проѕирен, чист, јасен (како кристал) …   Macedonian dictionary

  • луциден — (лат. lucidus) 1. јасен, светол, бистар (на пр., дух) 2. свесен …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»